top of page
  • Szerző képeVeronika Nagy

A szalagrítus

A Your Story Ceremony-féle szalagrítus alapjául az ősi kelta hagyományból származó “Handfasting” rítus szolgál. A pár tagjai ellentétesen fogják meg egymás kezét, így azok nyolcast formálnak, mely az örökkévalóság szimbóluma. Ezután a szertartásvezető (vagy a tanúk, szülők, vagy bárki más a vendégek közül) szalago(ka)t helyez a kezek köré, ezzel jelképezve a pár életének összefonódását. Nálunk ti választhatjátok meg a színeket és a hozzájuk társított értékeket/tulajdonságokat. Az esküvői dekorációval összhangban a szalagok és a választott színek megjelenthetnek a főasztalon, a széktámlákon vagy akár a menyasszonyi csokron.


Your Story Ceremony, szalagrítus
Szalagrítus (Fotó: WertánFotó)

Most pedig beleolvashattok két Deluxe szalagrítusunkba.


P. és K. szalagrítusa

“Az élettől nem kapjuk készen az igaz társat. Ahogy minden »álompár«, Ti is megharcoltatok a világgal, egymással és önmagatokkal egymásért. A mai napon ünnepeljük a közös múltatokat, hogy immár hatodik éve fejlődtök egymás mellett párként és külön-külön is. Hat éve fonódik egyre szorosabbra a titeket összefűző kötelék. Ünnepeljük a jelent is persze, azt, hogy ma, itt és most a szövetségeteket még szorosabbra fűzitek. De ami talán a legfontosabb: ünnepeljük a jövőt, amelyet számotokra elképzelünk, nektek kívánunk. Hogy a házasságotokban is tovább éljen a szenvedélyetek, játékosságotok és őszinteségetek. Hogy mindig egymást válasszátok, az élet nehézségeire a megoldást egymásban, de leginkább önmagatokban keressétek. P., K., most kérlek, hogy mindkét kezetekkel fogjátok meg egymás kezét. Az összekulcsolt kezeitek körül egy csomóban összefonódó szalagok jelképezik az értékeket, amelyekkel mi mindannyian, akik most itt vagyunk, házasságotokat kívánjuk felruházni.


Fehér: Mindig tiszteljétek és szeressétek egymást.

Pezsgő: Házasságotokat harmónia és egyensúly jellemezze.

Menta: Mindig egészségesek legyetek.

Vanília: Otthonotok legyen a humor és önfeledt nevetés háza.

Narancs: Egyéni és közös céljaitokat koronázza siker, és éljetek gondtalan bőségben.

Rózsaszín: Hosszú évek múltán is őrizzétek szerelmeteket és szenvedélyeteket.

Szürke: Legyen mindig elég erő és kitartás bennetek.


Az úton haladva van úgy, hogy puszta gyengédségből fogjuk meg egymás kezét. De van, amikor így nyújtunk támogatást a másiknak a nehéz időkben. Kezeinkkel nem csak simogatunk, hanem építünk. Minden jelenlévő nevében kívánom nektek, hogy kéz a kézben munkálkodjatok házasságotok sikeréért, közös céljaitok eléréséért, és segítsétek egymás álmainak és vágyainak beteljesülését. S ne feledjétek: az élet gondoskodott róla, hogy megtaláljátok egymásban az igaz szerelmet. De ahogy P. fogalmazott, a szerelem nem egy díj, amit ha megnyertünk, feltehetünk a polcra, hogy gyönyörködjünk benne. Hogy meddig tart, az rajtatok múlik; hogy mindig tesztek-e egymásért, a kapcsolatotokért. Őszintén, szeretettel, nyitottsággal és odafigyeléssel vigyázzatok hát kettőtök egységére, amelyen családotok békéje és öröme alapszik. Így ha kell, foggal-körömmel, de igenis védjétek meg a kis világot, amelyet magatok köré építettetek az elmúlt évek során.


A és V szalagrítusa

“Mindaz, amit az esküvői szertartás során A. és V. eddig tett, például hogy A. virágcsokrot tart a kezében, vagy hogy gyűrűt húznak egymás ujjára, mind mélyen szimbolikus jelentéssel bírnak. Azt mutatják, hogy egymás iránti elköteleződésük jegyében ígéreteiknek megfelelően cselekednek. Most kérem Önöket, hogy kezüket keresztbe téve fogják meg egymás kezét. Összekulcsolt kezeik köré tanúik szalagokat kötnek, amelyek azokat az erényeket jelképezik, amelyekkel házasságukat kívánják felruházni. A tanúkat kérem, lépjenek az ifjú pár oldalára.


Kérem először B.-t, hogy fonja össze V. és A. kezét a rózsaszín szalaggal, amely a boldogságot, a romantikát, az egységet és az igazságot jelképezi.

Kérem most T.-t, hogy fonja össze az ifjú pár kezét az arany szalaggal, amely az energia, a gazdagság, az intelligencia és a tartósság jelképe.

C. következik, aki V. és A. kezét kék szalaggal, az őszinteség, az elköteleződés, egyenesség és türelem jelképével fonja össze.

Végül M.-t is kérem, hogy a lila szalaggal, az érzelmesség, az erő és az áhítat jelképével zárja le a csomók sorát.”

513 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page